W knajpie Piotra Adamczyka będzie drożej. "Restauracje muszą podnosić ceny"

Piotr Adamczyk prowadzi restaurację
Piotr Adamczyk prowadzi restaurację
Źródło: MWMEDIA
Piotr Adamczyk to nie tylko popularny aktor, ale także biznesmen. Właściciel warszawskiej restauracji "Stary Dom" opowiedział o trudach prowadzenia biznesu w czasach rosnącej inflacji. W najnowszym wywiadzie artysta poruszył kwestie związane z podnoszeniem cen w restauracji.

Piotr Adamczyk udzielił wywiadu serwisowi viva.pl. Rozmowa dotyczyła głównie promocji najnowszego filmu z jego udziałem - "Miłość po angielsku". Aktor zboczył jednak z tematu i odpowiedział na pytanie dotyczące jego biznesu. Wyznał, że nie jest łatwo prowadzić restaurację, kiedy rachunki ciągle idą w górę przez inflację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

Piotr Adamczyk i Agnieszka Dygant o "Listach do M. 5"
Piotr Adamczyk i Agnieszka Dygant o "Listach do M. 5"

"Stary Dom" – restauracja Piotra Adamczyka w Warszawie

Restauracja "Stary Dom", która należy do aktora Piotra Adamczyka, znajduje się w Warszawie. Założona w 2009 roku knajpa, jest jednym z niewielu miejsc prowadzonych przez znaną osobę, które cieszą się wieloma sukcesami i doskonałą reputacją. Historia tego miejsca sięga lat 50. ubiegłego wieku, kiedy to było ulubionym miejscem spotkań dżokejów i miłośników wyścigów konnych z okolic Służewca. Wnętrze restauracji nawiązuje swoim klimatem do starej Warszawy oraz klasycznych miejskich lokali.

Szef kuchni, Łukasz Federowicz, tworzy potrawy oparte na tradycyjnych recepturach i serwuje je bezpośrednio przy gościach. W menu restauracji "Stary Dom" znajdziemy tradycyjne polskie potrawy takie jak domowy chleb ze smalcem i kiszonymi ogórkami, śledzie, tatar z dojrzewającej wołowiny, galaretka z wieprzowych nóg, bigos myśliwski, kotlety mielone, sztuka mięs z chrzanowym sosem, kotlet schabowy czy golonka.

"Teraz będę nieskromny, ale to, że tak wiele osób ze świata publicznego ciągnie do gastronomii, jest związane z tym, że się Adamczykowi udało. Bo 14 lat temu nie otwierali knajp [...] Nasza restauracja to uczciwa historia: jest nas trzech, każdy coś inwestuje, każdy coś wnosi. To ogromna radość jak tam przychodzę i widzę, że ludzie są zadowoleni" - powiedział aktor i właściciel restauracji rozmowie z serwisem viva.pl.

Piotr Adamczyk o kosztach prowadzenia restauracji

Niestety w obliczu rosnącej inflacji i kryzysu gospodarczego trudno jest właścicielom restauracji patrzeć na rachunki za prąd i gaz. Piotr Adamczyk w najnowszym wywiadzie przyznał, że każdy, kto prowadzi biznes, musi stawić czoło trudnym czasom i podnosić ceny. 

"Wszyscy się łapiemy za głowę. Nie chcę tłumaczyć teraz, dlaczego także restauracje muszą podnosić ceny. Myślę, że każdy to rozumie. […] Czasy nie są łatwe. Każdy, kto prowadzi biznes, musi stawić temu czoło" - powiedział w wywiadzie z vivą.pl popularny aktor.

W trakcie pandemii wiele biznesów upadło, ale "Stary Dom" przetrwał dzięki sprawnemu zarządzaniu i pomocy ze strony władz. Właściciel restauracji podkreślił, że obecnie czasy są trudne, ale trzeba stawić im czoła.

"My bardzo sprawnie przeszliśmy przez najtrudniejszy czas dla gastronomii, czyli pandemię. Choć nawet w Stanach knajpy popadały, a dostawały ogromne wsparcie. Np. w wolnorynkowej zasadzie, czyli zamiany chodników czy parkingów na ogródki restauracyjne, co powiększało powierzchnię dla gości czasem kilkukrotnie" - powiedział Piotr Adamczyk serwisowi viva.pl.

Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie tutaj.

Czytaj też:

Fundacja TVN 1,5%
Fundacja TVN 1,5%

Autor: Kamila Jamrożek

Źródło zdjęcia głównego: MWMEDIA

podziel się:

Pozostałe wiadomości