Najbardziej znana restauratorka w Polsce nie boi się wyzwań – nie ma chyba zakątka Polski, do którego Magda Gessler nie dotarła, ani rodzaju lokalu, którego nie poddała metamorfozie. Zrewolucjonizowała m.in. pizzerie, burgerownie, ekskluzywne restauracje, zajazdy, lokale typu bistro, a nawet bary mleczne. "Dziupla u Wuja", której przemianę widzowie TVN śledzili w czwartym odcinku 27. sezonu, to reprezentantka kategorii "karczma góralska".
Dalsza część artykułu poniżej materiału wideo.
"Dziupla u Wuja" – pierwsze wrażenie
Lokal "Dziupla u Wuja", do którego trafiła Magda Gessler, usytuowany jest we wsi Górki Wielkie na Śląsku Cieszyńskim, nieopodal Bielska-Białej. Już sama nazwa obiektu nie przypadła restauratorce do gustu, a dalej było tylko gorzej. Z dań, jakie otrzymała do spróbowania, obroniły się jedynie placki ziemniaczane. O żurku powiedziała zaś, że jest najgorszy, jaki jadła.
Golonki nawet nie spróbowała – nożem, który podano, nie dało się jej pokroić. Również kotlet z karczku przeraził restauratorkę. Miał "panierkę tak twardą, że można sobie zęby rozwalić". Z kolei kapusta, która według Magdy Gessler była "samym octem", wylądowała na podłodze. W podsumowaniu królowa polskiej kuchni stwierdziła, że "ta dziupla jest niejadalna", doceniła jednak obiekt za wysokiej klasy sprzęt oraz świetną lokalizację.
Rewolucja Magdy Gessler – wprowadzone zmiany
Kolejnego dnia restauratorzy postanowili zatrzeć złe wrażenie i ponownie przygotowali dania dla Magdy Gessler. Niestety tym razem na talerzu restauratorki wylądowały m.in. "zjarany kotlet", "ziemniaki jak pastewne" oraz placek z surowym ziemniakiem. Królowa polskiej kuchni szybko przystąpiła do wprowadzania zmian.
Dotychczasowy typowo góralski wystrój, został uzupełniony o wiele kolorowych, energetycznych elementów, a nazwa lokalu zmieniona na "Pękatą Chatę". Do menu królowa polskiej kuchni wprowadziła z kolei dania swojskie i regionalne, ale inne niż u konkurencji. Doprowadziła też do tego, że przemęczonym właścicielom udało się zażegnać kryzys komunikacyjny.
Wielki sukces "Pękatej Chaty"
Przed przyjazdem Magdy Gessler gospodarzom trudno było zapełnić przestronny lokal; dziś gospoda "Pękata Chata" pęka w szwach. Goście chętnie wybierają pozycje z menu zaproponowanego przez Magdę Gessler, m.in. krupnik z kaszy perłowej z żołądkami kaczymi, naleśniki z koniakiem i powidłami z wędzonych śliwek, a także liść białej kapusty z ratatuj warzywnym zapiekanym z serem bundz. Po powrocie do restauracji Magda Gessler zachwycała się sposobem, w jaki zostały odtworzone jej dania. Jak stwierdziła, kuchnia, jaką zastała, była po prostu genialna. Całą metamorfozę można obejrzeć w serwisie player.pl.
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na TikToku, Facebooku i Instagramie. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas.
- Księżna Kate jest w ciąży? Fani brytyjskiej rodziny królewskiej mają pewny trop
- Piotr Czechowski zniknął po "HP". Teraz powrócił i pokazał zdjęcie z ukochaną
- Agnieszka Woźniak-Starak zaskakująco o karierze. "Zostałam wrzucona na głęboką wodę" [TYLKO U NAS]
Autor: Dominika Reszke
Źródło: tvn24.pl, player.pl, facebook.com
Źródło zdjęcia głównego: Screen/ player.pl