"Kuchenne rewolucje". Właściciel "Restauracji pod Orzechem" do Magdy Gessler: "Pani jest uprzedzona"

Magda Gessler w "Kuchennych rewolucjach"
Magda Gessler w "Kuchennych rewolucjach"
Źródło: Player
W 6. odcinku 27. sezonu "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler zawitała do "Restauracji pod orzechem" w Bytomiu. Lokal Tomasz dostał od rodziców. Jednak przez brak doświadczenia zaczął się borykać z problemami. Z pomocą pospieszyła znana restauratorka. W pewnym momencie doszło między nimi do słownego starcia.

"Kuchenne rewolucje" przywędrowały tym razem do Bytomia. "Restauracja pod Orzechem" prowadzona jest przez Tomasza. Czy jego lokal rozkwitnie pod okiem Magdy Gessler? Jej wizyta będzie bardzo emocjonująca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

Magda Gessler z ekscytacją o nowym sezonie "Kuchennych rewolucji"

"Kuchenne rewolucje" 27 – "Restauracja pod Orzechem"

W 6. odcinku 27. sezonu programu "Kuchenne rewolucje" prowadząca miała okazję poznać rodzinę z Bytomia, który jest miastem przemysłowym województwa śląskiego, o bogatej historii i licznych zabytkach. To właśnie tutaj, na obrzeżach miasta, znajduje się "Restauracja pod Orzechem". Przez niemal czterdzieści lat Władysław marzył o posiadaniu dobrze prosperującej restauracji. Jego marzenie stało się rzeczywistością, gdy w końcu udało mu się otworzyć lokal, który umiejscowiony jest pod ogromnym drzewem orzechowym.

Początkowo wszystko wydawało się idealne, a restauracja została przekazana w ręce ich syna Tomasza. Niestety, Tomasz, mimo że jest pasjonatem samochodów i prowadzi własny warsztat samochodowy, nie ma doświadczenia w dziedzinie prowadzenia restauracji. Lokal boryka się z wieloma problemami, takimi jak niewielka liczba klientów, trudności finansowe oraz brak odpowiedniej atmosfery. To wszystko prowadzi do tego, że Tomasz zaczyna tracić wiarę w siebie. Najbardziej obawia się zawiedzenia swojego ojca, który przez całe życie marzył o posiadaniu własnej restauracji.

Pytanie brzmi, czy Tomasz, mechanik z zamiłowania, będzie w stanie skutecznie prowadzić restaurację i spełnić marzenia swojego ojca?

"Kuchenne rewolucje" 27. "Restauracja pod Orzechem" – metamorfoza

Magda Gessler kiedy weszła do restauracji, nie zdołała zrozumieć jej wystroju i komentując go, użyła słów: "Groch z kapustą, pomieszanie z poplątaniem." Następnie zamówiła kilka potraw kuchni śląskiej, włączając w to żur, kluski śląskie z pieczenią i pieroga. Nie przypadły jej one do gustu.

Podczas rozmowy z właścicielami, Magda Gessler miała kilka pytań skierowanych do syna właścicieli Tomasza. Nie do końca rozumiała, dlaczego 45-latek pomaga rodzicom, mimo że prowadzi dobrze prosperujący warsztat samochodowy. Co więcej, podczas rozmowy z nim, dowiedziała się, że nie ma on żadnej wiedzy o kuchni. W pewnym momencie atmosfera stała się napięta. "Pani jest do mnie uprzedzona" – stwierdził.

Wtedy Magda Gessler wyjaśniła, że nie ma nic do niego, a jeśli chce dowiedzieć się, ile ma pieniędzy w kieszeni, musi również wiedzieć, ile kosztuje zupa, ponieważ w tej branży można być łatwo oszukanym. To właśnie to podkreśliła, pokazując, że potrzebna jest wiedza o restauracyjnym biznesie.

Później, Magda Gessler stwierdziła, że Tomasz, mimo starań, nie nadaje się ani na kucharza, ani na menadżera. W rezultacie przekazała zarządzanie restauracją szefowej kuchni 29-letniej Magdzie.

Magda Gessler doceniła jednak wysiłki Tomasza i postanowiła mu pomóc. Zmieniła nie tylko wystój wnętrza, dodając pomarańczowo-fioletowe akcenty i tapetę z orzechami, ale także nazwę lokalu. Od tego momentu nosi on nazwę Zajazd "Dziadek do Orzechów".

"Kuchenne rewolucje" - "Zajazd Dziadek do orzechów"
"Kuchenne rewolucje" - "Zajazd Dziadek do orzechów"
Źródło: TVN

"Kuchenne rewolucje" 27. "Restauracja pod Orzechem" – dalsze losy

Kiedy Magda Gessler wróciła na Śląsk po czterech tygodniach, była zachwycona tym, jak smaczna okazała się kolacja w bytomskim lokalu po przemianach. Menu zajazdu "Dziadek do Orzechów" oferuje dania i desery głównie z kuchni polskiej. Na liście znajdziemy takie przysmaki jak polędwiczki wieprzowe sous vide z aromatycznym sosem grzybowym, sałatkę z chrupiącą wątróbką i mus owocowo-malinowy, pierś z kaczki sous vide w sosie wiśniowym, a także potrawy zatwierdzone przez Magdę Gessler.

Menu Magdy Gessler w "Zajeździe Dziadek do Orzechów":

  • Pasta Serowa z orzechami włoskimi na słodkim pierniczku 15 zł
    • Barszcz czerwony podawany z uszkami nadziewanymi selerem naciowym i orzechami włoskimi 18 zł
      • Pulpety cielęce w sosie demi glace z orzechami włoskimi w towarzystwie giczy cielęcej z kluskami śląskimi z sałatką Waldorf 69 zł

        Zajazd "Dziadek do Orzechów" znajduje się przy ulicy Żołnierskiej 99 w Bytomiu. 

        "Kuchenne rewolucje"  – 27. sezon programu – kiedy i gdzie oglądać?

        Magda Gessler już po raz 27. wyruszyła w podróż po kraju, aby nieść ratunek upadającym restauracjom. "Kuchenne rewolucje" można oglądać od w każdy czwartek o godzinie 21.35 w TVN oraz przedpremierowo w serwisie player.pl. Wybrane odcinki także na VOD.pl.

        "Kuchenne Rewolucje" – sezon 27.
        "Kuchenne Rewolucje" – Magda Gessler
        "Kuchenne Rewolucje" – Magda Gessler
        "Kuchenne Rewolucje" – Magda Gessler
        "Kuchenne Rewolucje" – Magda Gessler
        +4
        Zobacz galerię

        Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie tutaj.

        Czytaj też:

        Autor: Kamila Jamrożek

        Źródło zdjęcia głównego: Player

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości