"MasterChef Junior 8" – finał. Kim jest zwycięzca Ignacy Jabłoński?

"MasterChef Junior 8" – finał. Kim jest zwycięzca Ignacy Jabłoński?
"MasterChef Junior 8" – finał. Kim jest zwycięzca Ignacy Jabłoński?
Źródło: TVN
W finale 8. sezonu programu "MasterChef Junior" rywalizowali Kaja Ciąpała, Ignacy Jabłoński i Jakub Szafrański. Trzech młodych pasjonatów gotowania zmierzyło się, by stworzyć najlepsze menu degustacyjne i zdobyć serca i podniebienia jurorów. Który z nich ostatecznie zwyciężył i przyrządził najbardziej wykwintne dania?

W finale programu "MasterChef Junior" atmosfera w kuchni była gorąca jak temperatura w piekarnikach uczestników. Kaja Ciąpała, Ignacy Jabłoński i Jakub Szafrański stanęli przed zadaniem, które było największym wyzwaniem w całym sezonie. Musieli stworzyć menu degustacyjne, które składało się z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru. Jury w składzie Anna Starmach, Michel Moran i Tomasz Jakubiak, oceniało ich wysiłki i kulinarną wiedzę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

Ruszają castingi online do 12. edycji "MasterChefa"
Źródło: TVN

"MasterChef Junior 8" – co się działo w finale?

Wszyscy finaliści "MasterChef Junior" wykazali się wybitnymi umiejętnościami kulinarnymi i zaprezentowali potrawy, które zachwyciły jurorów. Był to finałowy pojedynek na najwyższym poziomie, pełen emocji i niesamowitych smaków.

W finale programu pierwsze zadanie było drużynowe. Jury w składzie Anna Starmach, Michel Moran i Tomasz Jakubiak poprowadzili trzy drużyny w przygotowaniu paelli, risotto i nasi goreng. W tym zadaniu gościnnie wystąpili finaliści 11. edycji dorosłego "MasterChefa" - Jakub Tomaszczyk, Bartosz Nowak i Filip Wałek - którzy oceniali dania. Następnie przyszedł czas na pojedynek kulinarny, gdzie finaliści mieli za zadanie przygotować najlepsze menu degustacyjne.

Jakub Szafrański rozpoczął od przystawki w postaci bruschetty z salsą pomidorową i pastą z burraty. Dania głównego nie mogło zabraknąć: pierś z kaczki z sosem malinowym i purée z selera i jabłka. Na deser zaserwował karmelową panna cottę na agarze z musem z marakui. Ignacy Jabłoński zaczynał od ośmiorniczek z sosem mango, po czym podał halibuta w cytrusach z risotto, a na koniec zaserwował panna cottę z matchą. Kaja Ciąpała zaprezentowała przegrzebki z purée z groszku z wasabi jako przystawkę, a jako danie główne kaczkę z purée kalafiorowo-pietruszkowym i musem malinowym, z dodatkiem chipsów z jarmużu. W końcu, na deser, zaserwowała figi marynowane w balsamico i karmelu z kremem z ricotty, a wszystko to udekorowane watą cukrową.

"MasterChef Junior 8" – finał. Kim jest zwycięzca Ignacy Jabłoński?
"MasterChef Junior 8" – finał. Kim jest zwycięzca?
"MasterChef Junior 8" – finał. Kim jest zwycięzca Ignacy Jabłoński?
Źródło: TVN

"MasterChef Junior" – Kto wygrał 8. edycję?

Ignacy Jabłońsk został zwycięzcą 8. sezonu programu "MasterChef Junior", pokazując swoje wyjątkowe umiejętności kulinarne. Choć jest samoukiem, to zawsze może liczyć na dobrą radę i inspiracje od swojej mamy. Ignacy ma bliźniaczkę, Ewę, która również jest zainteresowana sztuką kulinarą. Oboje lubią obserwować swoje babcie, Elę i Bożenkę, kiedy gotują. Ignacy wykazał się ogromnym talentem, zdolnościami i determinacją, co pozwoliło mu zdobyć prestiżowy tytuł najlepiej gotującego dziecka w Polsce.

"MasterChef Junior 8" – kim jest Ignacy Jabłoński?

Ignacy Jabłoński to utalentowany 12-letni kucharz z Milanówka, który od kilku lat pasjonuje się gotowaniem. Wziął udział w programie MasterChef Junior i zachwycił widzów swoimi kulinarnymi zdolnościami. Jego kulinarne inspiracje czerpią z różnych krajów, a największą kulinarną przygodę przeżył w Tajlandii. Marzy także o podróży do Japonii i Korei, aby poznać tamtejsze smaki. Ignacy jest bardzo kreatywny i lubi łączyć nieoczywiste smaki. Jego ulubione dania to naleśniki tajskie i zupa pomidorowa babci Eli. Zdobył uznanie Michela Morana za jego zdecydowanie i świetny gust kulinarny. Ignacy był gościem w programie "Dzień Dobry TVN", gdzie zaprezentował swoje mistrzowskie śniadania.

"MasterChef Junior 8" – finał. Kim jest zwycięzca Ignacy Jabłoński?
"MasterChef Junior 8" – finał. Kim jest zwycięzca Ignacy Jabłoński?
"MasterChef Junior 8" – finał. Kim jest zwycięzca Ignacy Jabłoński?
Źródło: TVN

"MasterChef Junior 8" – przepisy zwycięzcy Ignacego Jabłońskiego

Ośmiorniczki z sosem mango

Składniki:

  • ośmiornica,
    • pół opakowania sałaty roszponki,
      • 1 mango,
        • 1 owoc granatu,
          • 60 ml soku z limonki,
            • trawa cytrynowa,
              • kolendra,
                • mięta,
                  • 30 g cukru trzcinowego,
                    • 50 ml oliwy,
                      • 50 ml soku z cytryny,
                        • 50 g kawioru z łososia,
                          • 50 ml octu winnego,
                            • sól i pieprz.

                              Wykonanie:

                              Ośmiornicę oczyszczamy i gotujemy w wodzie z cukrem, solą i octem. Następnie marynujemy ją w pieprzu, soku z cytryny, posiekanej mięcie, soli, trawie cytrynowej, oliwie i cukrze trzcinowym. Ośmiornicę w marynacie odstawiamy na godzinę. Mango obieramy, usuwamy pestkę i wkładamy do blendera. Dodajemy owoc granatu, posiekaną miętę, sok z limonki i miksujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

                              Na środku talerza układamy roszponkę. Wykładamy ośmiornicę, którą polewamy musem z mango i granatu. Całość posypujemy kawiorem z łososia i owocami granatu.

                              Halibut w cytrusach z risotto

                              Składniki:

                              • Halibut:
                                • duży filet halibuta ze skórą,
                                  • 3 cytryny,
                                    • limonka,
                                      • masło,
                                        • tymianek,
                                          • oliwa,
                                            • sól i pieprz czarny w ziarnach.
                                              • Bulion do ryżu:
                                                • 3 marchewki,
                                                  • korzeń pietruszki,
                                                    • seler,
                                                      • liść laurowy.
                                                        • Risotto:
                                                          • 150 g ryżu arborio,
                                                            • 2 szalotki,
                                                              • 100 ml wina białego,
                                                                • 2 łyżki masła klarowanego,
                                                                  • świeży tymianek.
                                                                    • Karmelizowana marchewka:
                                                                      • 3 kolory marchewek (pomarańczowa, czerwona i żółta),
                                                                        • cukier,
                                                                          • łyżka miodu.

                                                                            Wykonanie:

                                                                            Halibut: Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbywamy się ości, solimy i pieprzymy. Obtaczamy w mące i smażymy na patelni smażymy na maśle klarowanym.

                                                                            Bulion: Do garnka wrzucamy obrane warzywa na bulion. Wlewamy około litr wody i gotujemy wywar przez 30 minut.

                                                                            Risotto: W głębokiej patelni na łyżce masła podduszamy posiekaną szalotkę, aż zmięknie. Następnie dodajemy ryż, podsmażamy i mieszamy przez 3-4 minuty, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste. Wlewamy wino i mieszamy do momentu, aż odparuje, po czym wlewamy pierwszą porcję gorącego bulionu i mieszamy. Gotujemy risotto przez około 18-20 minut, cały czas mieszając i dolewając kolejne porcje gorącego bulionu, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Zdejmujemy risotto z ognia, przekrawamy cytrynę na pół i wlewamy cały sok. Dodajemy łyżkę masła oraz listki tymianku, skórkę z cytryny i pieprz.

                                                                            Karmelizowane marchewki: Marchewki przecinamy na pół. Karmelizujemy na patelni na średnim ogniu na maśle wraz z łyżeczką miodu.

                                                                            Wkładamy risotto na talerz, a na nie halibuta. Smarujemy rybę masłem i posypujemy wiórkami z cytryny. Wykładamy kolorowe skarmelizowane marchewki.

                                                                            Panna cotta matcha

                                                                            Składniki:

                                                                            • 40 g cukru,
                                                                              • 200 ml śmietanki 30% lub 36%,
                                                                                • 200 ml mleka,
                                                                                  • agar 0,8 g na 100 ml płynu,
                                                                                    • laska wanilii lub pasta z wanilii,
                                                                                      • 2-3 łyżeczki zielonej herbaty matcha,
                                                                                        • listki bazylii,
                                                                                          • po 100 g malin, borówek, jeżyn, truskawek
                                                                                            • Do sosu: 200g malin i łyżka cukru.

                                                                                              Wykonanie:

                                                                                              Śmietankę, mleko i cukier zagotowujemy w garnku, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy matchę i pastę waniliową, dokładnie wymieszać. Śmietankę zdejmujemy z ognia, dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do szklaneczek lub silikonowych foremek i studzimy. Borówki, maliny, truskawki, jeżyny wsypujemy do rondelka z odrobiną wody. Dodajemy cukier, wanilię przesiewamy przez sito. Dodajemy agar wg proporcji. Następnie wkładamy do silikonowej formy i wlewamy na wysokość około pół cm 200 g malin, zagotowujemy w rondelku z łyżką cukru i blendujemy do uzyskania sosu.

                                                                                              Wykładamy na talerz panna cottę z silikonowej formy, na niej wykładamy krążek z musu z owoców leśnych. Z boku polewamy sosem z malin. Ozdobić listkami bazylii.

                                                                                              "MasterChef Junior 8" – risotto
                                                                                              "MasterChef Junior 8" – risotto
                                                                                              Źródło: TVN

                                                                                              Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie tutaj.

                                                                                              Czytaj też:

                                                                                              Zapraszamy na profil cozatydzien.tvn.pl na Instagramie
                                                                                              Zapraszamy na profil cozatydzien.tvn.pl na Instagramie

                                                                                              Autor: Kamila Jamrożek

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: TVN

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości