W finale 8. sezonu programu "MasterChef Junior" rywalizowali Kaja Ciąpała, Ignacy Jabłoński i Jakub Szafrański. Trzech młodych pasjonatów gotowania zmierzyło się, by stworzyć najlepsze menu degustacyjne i zdobyć serca i podniebienia jurorów. Który z nich ostatecznie zwyciężył i przyrządził najbardziej wykwintne dania?
W finale programu "MasterChef Junior" atmosfera w kuchni była gorąca jak temperatura w piekarnikach uczestników. Kaja Ciąpała, Ignacy Jabłoński i Jakub Szafrański stanęli przed zadaniem, które było największym wyzwaniem w całym sezonie. Musieli stworzyć menu degustacyjne, które składało się z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru. Jury w składzie Anna Starmach, Michel Moran i Tomasz Jakubiak, oceniało ich wysiłki i kulinarną wiedzę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
"MasterChef Junior 8" – co się działo w finale?
Wszyscy finaliści "MasterChef Junior" wykazali się wybitnymi umiejętnościami kulinarnymi i zaprezentowali potrawy, które zachwyciły jurorów. Był to finałowy pojedynek na najwyższym poziomie, pełen emocji i niesamowitych smaków.
W finale programu pierwsze zadanie było drużynowe. Jury w składzie Anna Starmach, Michel Moran i Tomasz Jakubiak poprowadzili trzy drużyny w przygotowaniu paelli, risotto i nasi goreng. W tym zadaniu gościnnie wystąpili finaliści 11. edycji dorosłego "MasterChefa" - Jakub Tomaszczyk, Bartosz Nowak i Filip Wałek - którzy oceniali dania. Następnie przyszedł czas na pojedynek kulinarny, gdzie finaliści mieli za zadanie przygotować najlepsze menu degustacyjne.
Jakub Szafrański rozpoczął od przystawki w postaci bruschetty z salsą pomidorową i pastą z burraty. Dania głównego nie mogło zabraknąć: pierś z kaczki z sosem malinowym i purée z selera i jabłka. Na deser zaserwował karmelową panna cottę na agarze z musem z marakui. Ignacy Jabłoński zaczynał od ośmiorniczek z sosem mango, po czym podał halibuta w cytrusach z risotto, a na koniec zaserwował panna cottę z matchą. Kaja Ciąpała zaprezentowała przegrzebki z purée z groszku z wasabi jako przystawkę, a jako danie główne kaczkę z purée kalafiorowo-pietruszkowym i musem malinowym, z dodatkiem chipsów z jarmużu. W końcu, na deser, zaserwowała figi marynowane w balsamico i karmelu z kremem z ricotty, a wszystko to udekorowane watą cukrową.
"MasterChef Junior" – Kto wygrał 8. edycję?
Ignacy Jabłońsk został zwycięzcą 8. sezonu programu "MasterChef Junior", pokazując swoje wyjątkowe umiejętności kulinarne. Choć jest samoukiem, to zawsze może liczyć na dobrą radę i inspiracje od swojej mamy. Ignacy ma bliźniaczkę, Ewę, która również jest zainteresowana sztuką kulinarą. Oboje lubią obserwować swoje babcie, Elę i Bożenkę, kiedy gotują. Ignacy wykazał się ogromnym talentem, zdolnościami i determinacją, co pozwoliło mu zdobyć prestiżowy tytuł najlepiej gotującego dziecka w Polsce.
"MasterChef Junior 8" – kim jest Ignacy Jabłoński?
Ignacy Jabłoński to utalentowany 12-letni kucharz z Milanówka, który od kilku lat pasjonuje się gotowaniem. Wziął udział w programie MasterChef Junior i zachwycił widzów swoimi kulinarnymi zdolnościami. Jego kulinarne inspiracje czerpią z różnych krajów, a największą kulinarną przygodę przeżył w Tajlandii. Marzy także o podróży do Japonii i Korei, aby poznać tamtejsze smaki. Ignacy jest bardzo kreatywny i lubi łączyć nieoczywiste smaki. Jego ulubione dania to naleśniki tajskie i zupa pomidorowa babci Eli. Zdobył uznanie Michela Morana za jego zdecydowanie i świetny gust kulinarny. Ignacy był gościem w programie "Dzień Dobry TVN", gdzie zaprezentował swoje mistrzowskie śniadania.
"MasterChef Junior 8" – przepisy zwycięzcy Ignacego Jabłońskiego
Ośmiorniczki z sosem mango
Składniki:
- ośmiornica,
- pół opakowania sałaty roszponki,
- 1 mango,
- 1 owoc granatu,
- 60 ml soku z limonki,
- trawa cytrynowa,
- kolendra,
- mięta,
- 30 g cukru trzcinowego,
- 50 ml oliwy,
- 50 ml soku z cytryny,
- 50 g kawioru z łososia,
- 50 ml octu winnego,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Ośmiornicę oczyszczamy i gotujemy w wodzie z cukrem, solą i octem. Następnie marynujemy ją w pieprzu, soku z cytryny, posiekanej mięcie, soli, trawie cytrynowej, oliwie i cukrze trzcinowym. Ośmiornicę w marynacie odstawiamy na godzinę. Mango obieramy, usuwamy pestkę i wkładamy do blendera. Dodajemy owoc granatu, posiekaną miętę, sok z limonki i miksujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
Na środku talerza układamy roszponkę. Wykładamy ośmiornicę, którą polewamy musem z mango i granatu. Całość posypujemy kawiorem z łososia i owocami granatu.
Halibut w cytrusach z risotto
Składniki:
- Halibut:
- duży filet halibuta ze skórą,
- 3 cytryny,
- limonka,
- masło,
- tymianek,
- oliwa,
- sól i pieprz czarny w ziarnach.
- Bulion do ryżu:
- 3 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- seler,
- liść laurowy.
- Risotto:
- 150 g ryżu arborio,
- 2 szalotki,
- 100 ml wina białego,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- świeży tymianek.
- Karmelizowana marchewka:
- 3 kolory marchewek (pomarańczowa, czerwona i żółta),
- cukier,
- łyżka miodu.
Wykonanie:
Halibut: Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbywamy się ości, solimy i pieprzymy. Obtaczamy w mące i smażymy na patelni smażymy na maśle klarowanym.
Bulion: Do garnka wrzucamy obrane warzywa na bulion. Wlewamy około litr wody i gotujemy wywar przez 30 minut.
Risotto: W głębokiej patelni na łyżce masła podduszamy posiekaną szalotkę, aż zmięknie. Następnie dodajemy ryż, podsmażamy i mieszamy przez 3-4 minuty, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste. Wlewamy wino i mieszamy do momentu, aż odparuje, po czym wlewamy pierwszą porcję gorącego bulionu i mieszamy. Gotujemy risotto przez około 18-20 minut, cały czas mieszając i dolewając kolejne porcje gorącego bulionu, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Zdejmujemy risotto z ognia, przekrawamy cytrynę na pół i wlewamy cały sok. Dodajemy łyżkę masła oraz listki tymianku, skórkę z cytryny i pieprz.
Karmelizowane marchewki: Marchewki przecinamy na pół. Karmelizujemy na patelni na średnim ogniu na maśle wraz z łyżeczką miodu.
Wkładamy risotto na talerz, a na nie halibuta. Smarujemy rybę masłem i posypujemy wiórkami z cytryny. Wykładamy kolorowe skarmelizowane marchewki.
Panna cotta matcha
Składniki:
- 40 g cukru,
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%,
- 200 ml mleka,
- agar 0,8 g na 100 ml płynu,
- laska wanilii lub pasta z wanilii,
- 2-3 łyżeczki zielonej herbaty matcha,
- listki bazylii,
- po 100 g malin, borówek, jeżyn, truskawek
- Do sosu: 200g malin i łyżka cukru.
Wykonanie:
Śmietankę, mleko i cukier zagotowujemy w garnku, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy matchę i pastę waniliową, dokładnie wymieszać. Śmietankę zdejmujemy z ognia, dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do szklaneczek lub silikonowych foremek i studzimy. Borówki, maliny, truskawki, jeżyny wsypujemy do rondelka z odrobiną wody. Dodajemy cukier, wanilię przesiewamy przez sito. Dodajemy agar wg proporcji. Następnie wkładamy do silikonowej formy i wlewamy na wysokość około pół cm 200 g malin, zagotowujemy w rondelku z łyżką cukru i blendujemy do uzyskania sosu.
Wykładamy na talerz panna cottę z silikonowej formy, na niej wykładamy krążek z musu z owoców leśnych. Z boku polewamy sosem z malin. Ozdobić listkami bazylii.
Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale nadal trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie tutaj.
Czytaj też:
- William wykonał czuły gest wobec ojca. Nigdy wcześniej publicznie na to sobie nie pozwolił
- Zuzanna Gadowska w ogniu pytań. Zdradziła, które cechy rodziców przyprawiają ją o ból głowy
- Ewa Minge o koronacyjnej stylizacji Agaty Kornhauser-Dudy. "Czasem lepiej być krok z tyłu"
Autor: Kamila Jamrożek
Źródło zdjęcia głównego: TVN