"MasterChef" 2023. Doskonałe desery na nadchodzącą jesień! 

"MasterChef" 2023
"MasterChef" 2023. Doskonałe desery na nadchodzącą jesień! 
Źródło: TVN
Wrześniowa ramówka ruszyła już pełną parą. Przyszedł czas na wykorzystanie sprawdzonych przepisów z programu "MasterChef" w swojej kuchni. W pierwszym odcinku 12. sezonu obserwowaliśmy przygotowywanie niesamowitych deserów, których inspiracją były znaki zodiaku uczestników. Byki, raki, strzelce, wagi — czas start! 

Smakowita tarta z bezą, doskonałe baby drożdżowe z serem i rodzynkami, a może tarta z konfiturą z pomarańczy i nutką chili… Wypróbuj przepisy, które urzekły jurorów "MasterChefa", a także zaskoczą Twoich bliskich. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

14062023_TAJEMNICE_PRODUKCJI_MASTERCHEF
Tajemnice Produkcji #14 Kulisy programu "MasterChef"

Tartaletka z lemon crud i bezą włoską 

Tartaletka z lemon crud i bezą włoską 
Tartaletka z lemon crud i bezą włoską 
Tartaletka z lemon crud i bezą włoską 
Źródło: TVN

Autorzy przepisu: Tomasz Marczewski i Maciej Pisarczyk.

Składniki:

Lemon curd

  • 200 ml soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

Składniki:

Beza włoska

  • 100 g białek
  • 200 g cukru

Wykonanie:

Lemon curd

Jajka z cukrem i skrobią ubijamy rózgą, a następnie dodajemy do soku z cytryny. Całą masę gotujemy do temperatury 80 stopni i zdejmujemy z ognia. Podczas całego procesu należy cały czas energicznie mieszać masę. 

Beza włoska

Cukier mieszamy z niewielką ilością wody w rondelku. Rozpoczynamy ubijanie bezy, gdy temperatura osiągnie 108 stopni. Gdy temperatura syropu wzrośnie do 118 stopni, zaczynamy przelewać syrop do delikatnie ubitych jajek. Ubijamy na wszystko sztywno. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, następnie wyciskamy mini bezy na blachę wyłożoną papierem. Całość pieczemy w niskiej temperaturze ok. 120 stopni przez 40 minut. 

Sposób podania:

Na upieczoną tarteletkę nakładamy krem lemon curd. Na wierzch układamy upieczoną bezę włoską. Gotowe. 

Kolejnym przepisem, który sprawdzi się podczas jesiennego spotkania przy kawie są drożdżowe kulichi. Jak się je robi? Przepis znajduje się poniżej.

Baby drożdżowe z serem i rodzynkami z kremem cytrynowym 

Baby drożdżowe z serem i rodzynkami z kremem cytrynowym 
Baby drożdżowe z serem i rodzynkami z kremem cytrynowym 
Baby drożdżowe z serem i rodzynkami z kremem cytrynowym 
Źródło: TVN

Autorzy przepisu: Anna Brandt i Misza Kopacz.

Ganach z białej czekolady

Składniki:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 opakowanie śmietanki 30%
  • Laska wanilii
  • Skórka z cytryny
  • Skórka z pomarańczy

Krem z pieczonych cytryn

Składniki:

  • 4 cytryny
  • 1 opakowanie śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 gałązki mięty
  • Odrobina soli
  • Łyżeczka oliwy z oliwek

Sos z cytrusów

Składniki:

  • 3 cytryny
  • 3 pomarańcze
  • 2 grejpfruty
  • 4 łyżki cukru

Ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 kg mąki
  • 300 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 g rodzynek
  • 50 g drożdży
  • Szklanka cukru
  • Skórka z 2 cytryn

Masa serowa

Składniki:

  • 1 opakowanie serka do smarowania,
  • 1 ricottę
  • Starta skórka z połówki cytryny
  • Połówka pomarańczy
  • Połówka grejpfruta
  • 30 g migdałów

Wykonanie:

Ganach z białej czekolady

Śmietankę zagotowujemy, natomiast białą czekoladę siekamy, przekładamy do miski i całość zalewamy gorącą śmietanką. Delikatnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się czekolady. Wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i ubijamy na krem.

Krem z pieczonych cytryn

Cztery cytryny kroimy w ćwiartki, zakrapiamy oliwą oraz posypujemy cukrem. Cytrusy pieczemy w folii w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Rozchylamy folię i przełączamy na tryb grillowania, dziesięć minut przed końcem pieczenia. W ten sposób cytryny się zarumienią. Następnie całość blendujemy, przecieramy przez sito i dodajemy śmietankę.

Sos z cytrusów

Bierzemy po jednym z każdego rodzaju cytrusów i filetujemy. Z pozostałych owoców wyciskamy sok i wkładamy całość do rondelka z cukrem. Podgrzewamy, a następnie redukujemy do momentu uzyskania konsystencji sosu.

Masa serowa

Łączymy opakowanie serka do smarowania oraz ricottę. Skrapiamy całość cytrusami, dodajemy skórkę pomarańczy oraz 30 g migdałów. Całość mieszamy.

Ciasto drożdżowe

Zaczynamy od rozczynu na ciasto drożdżowe. Podgrzane mleko, drożdże, 2 łyżki mąki i łyżkę cukru mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, następnie dolewamy do niej wyrośnięty rozczyn, a także roztopione 80 g masła i skórkę z cytryn. Dodajemy jajka przetarte z cukrem i wszystko wyrabiamy, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy, dzielimy na dwie części i smarujemy roztopionym masłem.

Na jednej części ciasta dajemy rodzynki namoczone wcześniej we wrzątku, a na drugiej masę serową. Ciasto z serem zwijamy w ślimaka i układamy w formie do pieczenia wcześniej wysmarowanej masłem. Ciasto z rodzynkami zwijamy, łączymy końce i nacinamy wzdłuż, następnie skręcamy i wykładamy do okrągłej formy wysmarowanej masłem. Całość smarujemy roztrzepanymi żółtkami. Oba ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na niecałą godzinę, sprawdzając patyczkiem do suchości gotowość ciasta. Po wyjęciu z piekarnika polewamy deser sosem cytrusowym.

Sposób podania i dekoracji:

Blendujemy cukier z listkami mięty i posypujemy dookoła. Plasterki cytryn układamy na rozgrzanej patelni, posypujemy cukrem i karmelizujemy z obu stron. Gotowe baby posypujemy cukrem pudrem, cukrem miętowym, dekorujemy karmelizowanymi plastrami cytryn i uprażonymi migdałami.

Czas na deser, który rozpieści kubki smakowe, a przy tym pojawi się nuta… ostrości. Przedstawiamy tartę z konfiturą i nutą chili w czekoladowej odsłonie.

Tarta z konfiturą z pomarańczy z nutką chili, musem i czekoladowym ganachem

Tarta z konfiturą z pomarańczy z nutką chili, musem i czekoladowym ganachem
Tarta z konfiturą z pomarańczy z nutką chili, musem i czekoladowym ganachem
Tarta z konfiturą z pomarańczy z nutką chili, musem i czekoladowym ganachem
Źródło: TVN

Autorkami przepisu są: Małgorzata Szymonek oraz Karola Grzelak. 

Ciasto kruche

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • Laska wanilii Dr Oetker

Czekoladowy ganach

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • ok. 180-200g czekolady (64% kakao)
  • 30 g masła

Konfitura z pomarańczy

Składniki:

  • 8 pomarańczy
  • 1 małe chili
  • 50 g cukru
  • 50 ml Cointreau
  • Cukier z nutką pomarańczy Dr Oetker

Mus czekoladowy

Składniki:

  • 400 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 180 g ciemnej czekolady 64%
  • 3 łyżki cukru pudru

Beza włoska

Składniki:

  • 2 białka
  • 150 g cukru
  • 50-80ml wody

Wykonanie:

Ciasto kruche

Wszystkie suche składniki należy połączyć z masłem i wanilią w mikserze planetarnym, aby powstała pyszna kruszonka. Następnie dodajemy dwa żółtka i mieszamy do połączenia się ciasta. Zawijamy w folię, wstawiamy do lodówki na 15 minut, a następnie rozwałkujemy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką blaszkę. Wstawiamy do schłodzenia do lodówki na kolejne 15 minut, a potem nakłuwamy widelcem. Pieczemy ciasto w trybie góra-dół ok. 20 minut w 190 stopniach.

Czekoladowy ganach

Śmietankę podgrzewamy. Wrzucamy do niej posiekaną czekoladę i rozpuszczamy do uzyskania gładkiej masy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy 30 g masła i mieszamy, aż masa będzie jednolita i lśniąca. Następnie pędzelkiem rozprowadzamy cienką warstwę na upieczonym korpusie tarty cienką warstwą.

Konfitura z pomarańczy

Obieramy pomarańcze oraz odkładamy skórki z owoców do późniejszego użycia. Filetujemy wszystkie pomarańcze. Wrzucamy je do rondelka, zalewamy cointreau, wsypujemy cukier i redukujemy całość na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Usuwamy gniazda nasienne z chili, posiekamy drobno papryczkę, dodajemy stopniowo do rondelka, aby uzyskać lekką pikantność.

Mus czekoladowy

Śmietanę lekko ubijamy z cukrem pudrem, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Następnie dodajemy szpatułką stopniowo do śmietanki, aż do wymieszania się składników.

Kandyzowana skórka z pomarańczy

Skórę z obranych wcześniej pomarańczy gotujemy z łyżką cukru przez ok. 3 minuty. Wylewamy wodę i powtarzamy czynność, aż skórki utracą goryczkę.

Beza włoska

W rondelku podgrzewamy cukier z wodą, doprowadzając do temperatury 118 stopni C. W tym czasie lekko ubijamy białka ze szczyptą soli. Wlewamy stopniowo cienkim strumieniem syrop cukrowy do białek, cały czas mieszając w mikserze planetarnym do pełnego wystudzenia.

Sposób podania:

Na posmarowaną ganachem tartę, nakładamy konfiturę pomarańczową, a następnie wykładamy mus czekoladowy. Na końcu polewamy pozostałym ganachem i wygładzamy całość. Wyciskamy bezę włoską z rękawa cukierniczego, a następnie kładziemy ją na tartę i opalamy palnikiem gazowym. Na wierzchu wykładamy kandyzowane skórki z pomarańczy oraz opcjonalne listki mięty.

Pozostałe przepisy na pyszne desery znajdziesz w "Książce przepisów" z programu "MasterChef".

Gdzie i kiedy obejrzę 12. sezon programu "MasterChef"?

Jeśli chcecie poznać więcej smakowitych przepisów, zachęcamy do czynnego oglądania dalszych potyczek kulinarnych w wykonaniu uzdolnionych kucharzy-amatorów. Program "MasterChef" obejrzycie na antenie TVN, co niedzielę o godzinie 20:00 i na platformie VOD na player.pl. 

Czytaj też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości