"Kuchenne rewolucje" w Szczucinie. Magda Gessler: Ten biznes jest dla Was kulą u nogi

Magda Gessler w restauracji "Staropolska" w Szczucinie
Magda Gessler w restauracji "Staropolska" w Szczucinie
Źródło: Player
W czwartym odcinku nowego sezonu "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła Szczucin i restaurację "Staropolska". Stwierdziła, że serwowane w lokalu jedzenie nie ma nic wspólnego z kuchnią staropolską, tylko tą podawaną w lokalach za komuny.

"Kuchenne rewolucje" to program, w którym Magda Gessler próbuje pomóc właścicielom podupadających restauracji. W czwartym odcinku najnowszej, 24. edycji restauratorka odwiedziła nadwiślański Szczucin, leżący przy drodze łączącej Tarnów z Kielcami. Właściciele "Restauracji Staropolskiej" nie mają pomysłu, jak przyciągnąć klientów po lockdownie. Czy najbardziej pomysłowa restauratorka w Polsce Magda Gessler pomoże im wyjść z kłopotów? 

"Kuchenne rewolucje" - restauracja "Staropolska" w Szczucinie

Szczucin to piękne miasto położone w województwie małopolskim tuż przy granicy z województwem świętokrzyskim. W Szczucinie znajduje się jedyne w Polsce i Europie Muzeum Drogownictwa, gdzie podziwiać można kilkadziesiąt starych maszyn i urządzeń drogowych: walców, ciągników, lokomobil, a także bogaty zbiór znaków drogowych.

W sąsiedztwie okazałego Muzeum Drogownictwa znajduje się "Restauracja Staropolska". Prowadzą ją małżonkowie Małgorzata i Paweł. Ona kończyła AWF, on jest muzykiem. Na głębokie wody gastronomii rzucili się bez żadnego doświadczenia w tej branży. Krótko prowadzili lokal w Tarnowie, a zaraz potem zdecydowali się zainwestować ogromne pieniądze z oszczędności i kredytów w kupno dużej restauracji w Szczucinie.

Początkowo interes się kręcił, a restauracja żyła głównie z imprez okolicznościowych. Wszystko zmieniła pandemia. Utrzymanie potężnego lokalu z dużą załogą szybko wpędziło właścicieli w ogromne długi. Straty sięgnęły już 650 tysięcy złotych. Właściciele nie mają pomysłu, jak zachęcić klientów do odwiedzenia lokalu. Postanowili zaprosić Magdę Gessler. 

"Kuchenne rewolucje" - co Magda Gessler zastała w "Staropolskiej" w Szczucinie?

Magda Gessler po wejściu do lokalu rozejrzała się i stwierdziła, że lokal wygląda dosyć przytulnie, chociaż niezbyt gustownie.

"Ta kuchnia jest postkomunistyczna, staropolskiej kuchni brak" - stwierdziła Magda Gessler po zobaczeniu karty.

"Z kuchni staropolskiej mamy tylko przyprawy" - powiedziała kucharka Dorota.

Prowadząca zamówiła kilka dań z karty - śledzia po japońsku, barszcz z uszkami i golonkę po bawarsku. Pochwaliła genialną sałatkę jarzynową, skrytykowała za to barszcz i golonkę.

"Mam knura, męskiego świnioka. Śmierdzi. Mięso bardzo miękkie, ale cuchnie" - podsumowała.

Kucharka Dorota podjęła wyzwanie i następnego dnia przygotowała kilka pokazowych dań. Słynna restauratorka miała do nich wiele uwag. Magda Gessler trafnie zdiagnozowała problemy restauracji.

"Mam wrażenie, że ten biznes jest dla Was kulą u nogi. Wzięliście się za coś, co przekracza wasze możliwości" - powiedziała.

Czy rewolucja w Szczucinie się udała?

Zobacz zwiastun czwartego odcinka "Kuchennych rewolucji":

"Kuchenne rewolucje". Sezon 24, Odcinek 4 - Szczucin. Zwiastun

"Kuchenne rewolucje". Zmiany w "Restauracji Staropolska"

Magda Gessler zaskoczyła wszystkich i postanowiła nie zmieniać nazwy restauracji "Staropolska". Jednak wystrój lokalu przeszedł gruntowną zmianę, przez co miejsce stało się bardziej przytulne.

Restauratorka wprowadziła też całkiem nowe menu, które tym razem nawiązywało już do kuchni staropolskiej. Podczas kolacji zaproszeni goście mogli skosztować dań przygotowanych przez kucharki z pomocą Magdy Gessler m.in. terrinę ze świeżego pstrąga, zupę rybną i dziczyznę. W "Restauracji Staropolskiej" oprócz menu stworzonego przez Magdę Gessler goście mogą spróbować także innych tradycyjnych dań kuchni polskiej.

Czy restauracja przeszła rewolucję? Podczas powrotu Magdy Gessler pojawiło się kilka niedociągnięć, ale ostatecznie restauracja dostała rekomendację słynnej restauratorki.

Nowy sezon "Kuchennych rewolucji" - kiedy i gdzie oglądać?

"Kuchenne rewolucje" można oglądać w każdy czwartek o godzinie 21.35 w TVN oraz przedpremierowo w serwisie player.pl.

"Kuchenne rewolucje" – prowadząca Magda Gessler

Magda Gessler to osobowość telewizyjna, kreatorka smaków, właścicielka kilku restauracji oraz autorka książek kucharskich. Od 6 marca 2010 r. jest gospodynią programu TVN Kuchenne rewolucje. Od 2012 r. została jurorką w programie "MasterChef".

Oczy całego świata skierowane są w stronę Ukrainy i nasze również. Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie tu:

Kamila Jamrożek

Źródło: TVN

Źródło zdjęcia głównego: Player

podziel się:

Pozostałe wiadomości