"Kuchenne rewolucje" w restauracji "Chicken Go". Talerze poszły w ruch. "Dlaczego trujecie ludzi?"

Magda Gessler w Żninie
Magda Gessler w Żninie
Źródło: Player
Anna i Tomasz to poczciwe małżeństwo, które prowadzi swój lokal w Żninie w Wielkopolsce. Poszli za zachodnią modą i otworzyli typowy fast food serwujący dania z kurczaka. Niestety pomysł nie przyniósł sukcesu i teraz toną w długach. Córka wezwała na pomoc Magdę Gessler. Restauratorka była w szoku gdy zobaczyła serwowane potrawy.

"Kuchenne rewolucje" przywędrowały tym razem do Żnina, gdzie ku upadkowi chyli się bar "Chicken Go". Prowadzą go Anna i Tomasz Siwiakowie pochodzący z Turzyna koło Kcyni. Czy metamorfoza lokalu pod okiem Magdy Gessler się udała?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

Magda Gessler z ekscytacją o nowym sezonie "Kuchennych rewolucji"

"Kuchenne rewolucje 28" – "Chicken Go" w Żninie

W 7. odcinku 28. sezonu programu "Kuchenne rewolucje" Magda Gessler odwiedziła kilkunastotysięczny Żnin, który położony jest w województwie kujawsko-pomorskim, a rzecz ujmując ściślej – na Pałukach (region historyczno – etnograficzny Wielkopolski). W długą tradycję kulinarną regionu nie wpisali się jednak niegdysiejsi rolnicy – Ania i Tomasz. Ich bowiem uwiódł i zauroczył "amerykański sen" o kurczakach w panierce.

I choć na tym śnie wyrosła międzynarodowa fortuna jednego z fastfoodowych gigantów, to barowi "Chicken Go" i jego właścicielom nie poszczęściło się tak samo. I wciąż nie rozumieją dlaczego… Koło fortuny nie było dla nich łaskawe, mają na koncie owszem dużo pieniędzy – ale do oddania bankom, a spirala długów wciąż niebezpiecznie rośnie, spychając małżeństwo coraz bardziej ku krawędzi.

"Kuchenne rewolucje 28". "Chicken Go" w Żninie – metamorfoza

Właściciele lokalu do Żnina zawitali w 2020 roku. Wynajęli pomieszczenia przy ulicy Browarowej, należące do tamtejszej Spółdzielni Mieszkaniowej. Otworzyli w stolicy Pałuk bar "Chicken Go" i serwowali m.in. chrupiącego kurczaka, a od lutego 2023 roku właściciele wprowadzili, w ramach poszerzenia oferty, obiady domowe.

Magda Gessler wkroczyła do baru i zamówiła kilka popisowych dań. Niestety znów musiała wrócić do fundamentalnego - ale też w przypadku wciąż wielu restauratorów – retorycznego pytania: "Dlaczego wy trujecie ludzi?". Kiedy zamówiła sztandarowe danie w "Chicken Go", czyli stripsy z kurczaka, talerz wylądował na podłodze. Okazało się, że w panierce do kurczaka najwięcej było... konserwantów.

"Trucizna. Takich rzeczy jeść nie będziemy. Nie będziemy truć ludzi" - podsumowała zdenerwowana restauratorka.

Gwiazda programu porozmawiała z właścicielami, którzy opowiedzieli jej ciężką historię życiową. Od 1986 roku prowadzili gospodarstwo rolne po rodzicach w Turzynie. Uprawiali zboże, mieli chów gęsi i kaczek. W roku 2016 podjęli decyzję o przejściu na działalność gastronomiczną. W 2012 roku stracili 25-letniego syna w wypadku. Dodatkowo są zadłużeni, co miesiąc muszą wpłacać do banku ok. 30 tys. zł.

Właściciele w pełni to zrozumieli, że muszą zmienić podejście do gastronomii. Magda Gessler wprowadziła zmiany w menu i wystroju lokalu, który od tej pory nazywa się "Mój schaboszczak".

"Kuchenne rewolucje" w Żninie
"Kuchenne rewolucje" w Żninie
"Kuchenne rewolucje" w Żninie
"Kuchenne rewolucje" w Żninie
"Kuchenne rewolucje" w Żninie
+3
Zobacz galerię

"Kuchenne rewolucje 28". "Chicken Go" w Żninie – dalsze losy

W menu Magdy Gessler w "Moim Schaboszczaku" znalazły się następujące potrawy:

  • PRZYSTAWKI
    • Sałatka szwabska z mortadela, serem królewskim, koprem, dressingiem i musztardą Dijon - 32 zł
      • Tatar z polędwicy wołowej (120 g) - 38 zł
        • ZUPY
          • Gulaszowa z pieczoną papryką i śmietaną - 30 zł
            • Kapuśniak z kiszonej kapusty eco podany z puszystym purée - 25 zł
              • DANIA GŁÓWNE
                • Schabowy 32 cm podany na desce, ziemniak z pieca, kapusta kiszona zasmażana eco z prawdziwkami i szarą renetą - 52 zł
                  • Prosty schabowy z karkówki (250 g mięsa), purée maślane, surówka z białej kapusty - 39 zł
                    • Bitki wieprzowe, sos demi glace z purée i ogórkiem kiszonym - 49 zł
                      • Polędwiczki wieprzowe, purée z jabłkiem pieczonym, chrzanem i marchewką na maśle - 45 zł

                        Kiedy Magda Gessler przyszła na wizytację do restauracji "Mój Schaboszczak" po kilku tygodniach, zapytała gości, czy smakują im dania. Byli oni zadowoleni z zamówienia. Podobnie, jak restauratorka.

                        "Powtórzyliście moje smaki niemal jeden do jednego. Smak jest wyśmienity" - podsumowała Magda Gessler rewolucję, którą oczywiście zaliczyła.

                        "Kuchenne rewolucje"  – 28. sezon programu – kiedy i gdzie oglądać?

                        Magda Gessler już po raz 28. wyruszyła w podróż po kraju, aby nieść ratunek upadającym restauracjom. "Kuchenne rewolucje" można oglądać od w każdy czwartek o godzinie 21.35 w TVN oraz przedpremierowo w serwisie player.pl. Wybrane odcinki także na VOD.pl.

                        "Kuchenne rewolucje". Sezon 28. Wiosna 2024
                        "Kuchenne rewolucje". Sezon 28. Wiosna 2024
                        "Kuchenne rewolucje". Sezon 28. Wiosna 2024
                        "Kuchenne rewolucje". Sezon 28. Wiosna 2024
                        "Kuchenne rewolucje". Sezon 28. Wiosna 2024
                        +9
                        Zobacz galerię

                        Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim newsy rozrywkowe, kulturalne i show-biznesowe, ale znaczną częścią naszej codziennej pracy są także cykle i wywiady, które regularnie pojawiają się na stronie. Możecie nas znaleźć również na InstagramieFacebooku i TikToku. Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas. 

                        Czytaj też:

                        Autor: Kamila Jamrożek

                        Źródło zdjęcia głównego: Player

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości