Idealne dania na wesele latem. Magda Gessler poleca te potrawy

Magda Gessler
Magda Gessler o idealnych daniach na letnie wesele
Źródło: Getty Images
Lato to pora roku, która obfituje w liczne śluby i wesela. Organizacja idealnej zabawy wymaga przemyślanego menu, które zachwyci gości. Znana restauratorka i gwiazda kulinarnych programów TVN, Magda Gessler, podzieliła się pomysłami na letnie potrawy, które doskonale sprawdzą się na weselnych stołach.

Czy podanie tradycyjnego rosołu na weselu w upalne dni to dobry pomysł? Czy latem powinno się serwować na imprezie bigos? Magda Gessler udzieliła ostatnio wywiadu dziennikarzowi "Faktu", w którym podała kilka propozycji dań idealnych na letnie wesele, które z pewnością zachwycą gości. Sprawdź koniecznie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

Magda Gessler z ekscytacją o nowym sezonie

Idealne dania na letnie wesele według Magdy Gessler

Według Magdy Gessler jednym ze wspaniałych przysmaków, które doskonale sprawdzają się w okresie letnim, jest... gazpacho. Ta orzeźwiająca zupa pomidorowa może stać się prawdziwą gwiazdą weselnego menu. Jakie składniki są potrzebne do jej przygotowania?

"Bardzo dojrzałe pomidory. Bez chleba, bez wody, tylko z samym sokiem z pomidorów, świeże ogórki, oliwa z oliwek, dwie, trzy papryki. Nie dodawać cebuli. Dodać jeden ząbek czosnku i odrobinę kminku arabskiego" – wyjaśniła restauratorka.

Magda Gessler podzieliła się również przemyśleniami na temat podawania bigosu na weselu. Choć często staje się on tradycyjnym punktem w menu weselnym, restauratorka zdecydowanie odradza jego serwowanie w okresie letnim.

"Jeśli bigos jest zimą, to tak. Ale jeżeli jest latem to nie" – stwierdziła prowadząca program "Kuchenne rewolucje".

Ponadto Magda Gessler zwróciła uwagę, że w upały, ze względu na wysokie temperatury, rosół, który szybko się psuje, powinien ustąpić miejsca innym zupom – chłodnikowi, zupie szczawiowej lub botwinie.

Czy na weselu należy zrezygnować z ryb, aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu? Według Magdy Gessler, nie ma takiej konieczności. Restauratorka twierdzi, że rybne dania mogą z powodzeniem znaleźć się na weselnych stołach.

"To już są prymitywne instynkty naszego narodu, że nie jest przyzwyczajony do ryb, bo nigdy świeżych ryb nie dostawał. Tylko zawsze mrożone, ale w tej chwili już mamy dostęp do pysznych, świeżych ryb. Ryba nie śmierdzi, jest najlepszą dietą, jaka może być. A polskie ryby jeziorne są zdrowe i bez rtęci i takie należy jeść" – powiedziała Magda Gessler.

Co zamiast rosołu na wesele latem? Przepisy na szczawiową i botwinkę

Zupa szczawiowa – przepis

Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa
Źródło: Getty Images

Składniki:

  • 500 g surowych żeber wieprzowych
    • 500 g świeżego szczawiu lub 300 g szczawiu ze słoika
      • 1 marchewka
        • 1 pietruszka
          • 1 seler
            • kawałek pora
              • 2 litry wody
                • 1 łyżeczka mąki pszennej
                  • 3 liście laurowe
                    • 3 ziarna ziela angielskiego
                      • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
                        • 1 łyżeczka soli

                          Dodatki:

                          • śmietana 18%
                            • gotowane ziemniaki (w całości)
                              • chleb
                                • jajka gotowane na twardo
                                  • siekany szczypiorek

                                    Przygotowanie:

                                    • Na początku umyj szczaw, jeśli używasz świeżego szczawiu, usuń twarde łodygi i posiekaj liście na mniejsze kawałki.
                                      • W dużym garnku umieść surowe żeberka wieprzowe i zalej 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, usuwając ewentualną pianę z powierzchni.
                                        • W międzyczasie obierz i pokrój na drobne kostki marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń selera i kawałek pora.
                                          • Po 30 minutach gotowania żeberek dodaj warzywa do garnka z zupą. Dodaj również liście laurowe, ziela angielskie, ziarna pieprzu i sól. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
                                            • Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je z garnka i odłóż na talerz. Zmniejsz ogień i dodaj posiekany szczaw lub szczaw ze słoika. Gotuj przez około 10 minut, aż szczaw zmięknie.
                                              • W międzyczasie rozcieńcz łyżeczkę mąki pszennej w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie dodaj do zupy. To pomoże zagęścić zupę i nadać jej kremowej konsystencji.
                                                • Mięso z żeberkami odłóż na desce do krojenia i oddziel od kości. Pokrój mięso na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem do garnka z zupą.
                                                  • Zupa szczawiowa jest teraz gotowa do podania. Możesz ją podawać z dodatkami: dodaj do miseczki łyżkę śmietany, 1-2 gotowane ziemniaki w całości, kawałki jajka na twardo i posyp szczypiorkiem. Możesz też zrezygnować z ziemniaków, jeśli wolisz jeść zupę z chlebem.

                                                    Botwinka – przepis

                                                    Botwinka
                                                    Botwinka
                                                    Botwinka
                                                    Źródło: Getty Images

                                                    Składniki:

                                                    • 1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego)
                                                      • 1 pęczek botwinki z buraczkami
                                                        • 1 marchewka
                                                          • 500 g ziemniaków
                                                            • 2 łyżeczki soku z cytryny
                                                              • 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
                                                                • 5 łyżek śmietanki (30% lub 18%)
                                                                  • pół pęczka koperku

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    • Najpierw przygotuj botwinkę. Odetnij liście od pęczka, zostawiając około 2-3 cm łodygi. Obierz buraczki, usuń ich końce i drobno je posiekaj. Odstaw na bok liście i łodygi botwinki.
                                                                      • W garnku zagotuj bulion. Dodaj pokrojone buraczki i potartą na grubych oczkach lub pokrojoną w paski marchewkę. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut lub aż warzywa staną się miękkie.
                                                                        • W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je na małe kostki.
                                                                          • Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj przez kolejne 10 minut lub aż ziemniaki będą miękkie.
                                                                            • W tym czasie przygotuj koperek. Dokładnie umyj go, odcinając twarde łodygi i posiekaj drobno.
                                                                              • Wróć do garnka z zupą. Dodaj pokrojoną botwinkę - liście i łodygi. Gotuj przez 5 minut lub aż botwinka będzie miękka.
                                                                                • Teraz dodaj sok z cytryny, zmielony pieprz i śmietankę. Dokładnie wymieszaj.
                                                                                  • Gotuj zupę przez kolejne 2-3 minuty, aby wszystkie składniki się połączyły i zupa osiągnęła odpowiednią temperaturę.
                                                                                    • Na koniec dodaj posiekany koperek i delikatnie wymieszaj.

                                                                                      Redakcja cozatydzien.tvn.pl pisze przede wszystkim o rozrywce, kulturze i show-biznesie, ale trudno przejść obojętnie wobec tego, co dzieje się u naszego sąsiada. Dlatego będziemy pisać o wsparciu, jakie płynie z Polski dla mieszkańców Ukrainy. Najważniejsze informacje znajdziecie TUTAJ.

                                                                                      Czytaj też:

                                                                                      Autor: Kamila Jamrożek

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości